Pla d’acció de desenvolupament del sector comercial a l’Alt Empordà

El Pla d’acció de desenvolupament del sector comercial a l’Alt Empordà, impulsat per l’Ajuntament de Figueres, al qual s’hi han sumat els Ajuntaments de Castelló d’Empúries, Llançà, Roses, l´Escala, la Jonquera i Vilafant i també el Consorci Salines-Bassegoda, que aglutina un total de 17 municipis, té dues vessants: d´una banda, l’elaboració d’un pla de dinamització comercial comarcal i, de l’altra, la creació del mapa d’ocupació del comerç a l’Alt Empordà.

El projecte, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc dels programes de suport al desenvolupament local, pretén obtenir la fotografia de la situació actual del sector comercial de l’Alt Empordà i presentar un pla d’actuacions per millorar la seva situació competitiva, posant èmfasi en les necessitats de qualificació de les persones que hi han de treballar i en les necessitats formatives associades.

L’estudi, encarregat a la consultora Hidra, recull, entre d’altres dades, que el sector serveis, que inclou també el comerç, és el que té més pes a la comarca amb un 22,22% sobre el total de l’economia, i destaca que l’oferta comercial del conjunt dels municipis és completa amb un 20,09 establiments per cada 1.000 habitants, xifra superior a la mitjana de Catalunya, que és de 13,47 establiments per cada 1.000 habitants.

Segons el Cens d’establiments comercials elaborat pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda, en el conjunt de l’Alt Empordà hi ha una oferta de 2.626 establiments comercials. La superfície de venda dels establiments comercials de la comarca és de 439.763 m2, dada que suposa 3138,52 m2/1.000 habitants. Si ens centrem només en els municipis inclosos en aquest estudi l´oferta és de 2.204 establiments, amb una superfície de venda de 370.219 m2.

En el cas de Castelló d’Empúries, l’estudi detalla que disposa d’una oferta comercial completa i diversa on coexisteixen dues realitats comercials ben diferenciades, la del centre històric i la d’Empuriabrava: l’oferta comercial del centre històric l’integren un conjunt d’establiments amb una oferta molt bàsica per atendre principalment les necessitats dels residents, mentre que a Empuriabrava és una zona amb gran atractivitat comercial, amb l’eix format per l’avinguda Joan Carles I, Sant Mori, Gran Reserva, Alberes Comercial i la zona del Pla de Roses-Av. Tramuntana,  amb presència d’ensenyes comercials que actuen com a locomotores i que tenen atractivitat més enllà dels residents.

L’estudi conclou que el comerç es considera un sector d’activitat amb moltes oportunitats al territori i amb molt de potencial, però que cal fer front a diversos reptes, com l’estacionalitat de les ofertes, la manca d’encaix entre la formació dels recursos humans de la comarca i les necessitats del mercat de treball, o la insuficient oferta formativa.
En aquest enllaç us podeu descarregar la presentació.

 

En archivo